Odkryj Polskę: kulinaria

cover

Nasza seria lekcji „Odkryj Polskę” zabierze Was w podróż przez różnorodność i bogactwo tego wspaniałego kraju. Bez względu na to, czy jesteście Polakami mieszkającymi za granicą i chcecie poznać swoje korzenie, czy po prostu jesteście zainteresowani Polską i chcielibyście dowiedzieć się więcej, to jesteście we właściwym miejscu.

Nasza seria będzie skupiona na różnych aspektach życia w Polsce. Będziemy prezentować tematy, które pomogą Wam lepiej zrozumieć kulturę, historię i tradycje Polski.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat naszych rozwiązań językowych? Wypełnij formularz lub napisz do nas na [email protected]. Jeśli szukasz kursu indywidualnego dla siebie, sprawdź nasz e-sklep.

Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.

Klikając „Prześlij” akceptujesz zasady ochrony prywatności Skrivanek sp. z o.o.

Cześć, tu Inga ze Skrivanka! Witam cię bardzo serdecznie na naszym kanale i w kolejnym odcinku o Polsce. Dzisiaj porozmawiamy sobie o kulinarnych zwyczajach Polaków. Pewnie zastanawiasz się, co najczęściej Polacy jedzą, o jakiej porze i w jakich miejscach. Jeśli interesuje cię chociaż jedna z tych kwestii, to pozostań ze mną, zaraz wszystko ci wyjaśnię. Tak że rozpoczynamy naszą edukację o kulinarnej Polsce.

Choć posiłki w Polsce nie są aż tak celebrowane jak na przykład we Francji, gdzie stanowią one element kultury, to Polacy uwielbiają jeść i uwielbiają gotować. W Polsce najczęściej w ciągu dnia zjemy trzy główne posiłki i jakieś mniejsze przekąski. Między nimi najważniejszym posiłkiem jest obiad, który zjadany jest najczęściej pomiędzy trzynastą a piętnastą godziną i stanowi on zazwyczaj dwa dania – zupa i drugie danie.

Kolacja w przeciwieństwie do innych krajów europejskich jest najczęściej lżejsza i serwowana na zimno. Zwyczaje śniadaniowe w Polsce są zróżnicowane i zależą tak naprawdę od danej rodziny. Niektórzy zjadają śniadania wspólnie, inni osobno – szczególnie w środku tygodnia, kiedy to ludzie pędzą do pracy albo do szkoły – a niektórzy nie jadają śniadań w ogóle.

Takim tradycyjnym śniadaniem jest na przykład jajecznica, która często jest spożywana w niedzielę przy wspólnym śniadaniu rodzinnym. Na kolację Polacy uwielbiają jadać kanapki – to nic innego jak kromki chleba przystrojone różnymi dodatkami, jak na przykład szynka, ser, ketchup, majonez, sałata, ogórki czy pomidory

Młodsze pokolenia rzadziej gotują już w domach, co wiąże się z szybszym trybem życia, dlatego często wybierają jakąś opcję jedzenia na mieście albo właśnie kanapkę, która jest po prostu szybka do przygotowania. Jeśli chodzi o kanapki, warto tutaj wspomnieć, że wyobraźnia Polaków nie zna granic – przystrajane są na wszelaki sposób, tak że na pewno zaskoczą cię swoją różnorodnością

A jeśli chodzi o młodych Polaków, oni najczęściej wybierają opcję dostawy jedzenia do domu. Ta forma jest coraz bardziej powszechna w Polsce i również dosyć dobrze rozwinięta, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie młodym Polakom, ale i tym starszym, aby zamówić sobie dobre jedzenie również pod sam nos. Choć Polacy uwielbiają jadać posiłki w domach, to nie stronią również od wypadów na miasto do barów czy restauracji. Oprócz takich tradycyjnych barów i restauracji w Polsce również możesz znaleźć takie specyficzne miejsca o nazwie bar mleczny.

Bar mleczny to charakterystyczny polski rodzaj baru szybkiej obsługi, popularny szczególnie w okresie komunizmu. Pierwszy z nich otworzono w Warszawie w 1896 r. Kiedyś były to lokale, w których serwowano dania robione z podstawowych, najtańszych produktów – przede wszystkim na bazie mleka, jajek i mąki, stąd też nazwa bar mleczny. W czasach PRL-u, komunizmu bary mleczne często pełniły funkcję stołówki zakładowej.

Jak już wcześniej wspomniałam, w Polsce najważniejszym posiłkiem jest obiad, który składa się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Do najważniejszych zup, najbardziej tradycyjnych, przynależą rosół, pomidorowa, ogórkowa, barszcz czerwony, grzybowa, kapuśniak czy flaki. Na drugie danie najczęściej jada się mięso, ziemniaki i surówkę.

Polska kuchnia obfituje w potrawy mięsne, które można spożyć na wszelaki sposób. Jeśli chodzi o to, co Polacy na co dzień wybierają, to najczęściej jest to filet z kurczaka lub indyka, polędwiczka wieprzowa, schab albo mielone. Tradycyjne w polskiej kuchni są również zrazy albo inaczej bitki czy rolady – są to zawijane plastry mięsa wołowego z przeróżnym nadzieniem, które są duszone w sosie. A jeśli chodzi o surówki, to do najpopularniejszych przynależą mizeria, czyli ogórki w śmietanie, kapusta kiszona lub zasmażana, buraczki albo surówka z marchewki.

Jeśli chodzi o piątki, ze względu na to, że Polska jest krajem katolickim, gros osób pości i wtedy nie jada mięsa, a wybiera inne przysmaki, jak na przykład naleśniki. Bardzo ważna rzecz: musisz wiedzieć, że pomimo tego, że Polska jest uważana za kraj katolicki i rzeczywiście tym krajem katolickim jest, to dużo osób nawet wierzących odchodzi od niektórych tradycji i celebruje je na swój sposób.

A jeśli chodzi o desery, to w Polsce królują ciasta, szczególnie szarlotka, sernik lub ciasto drożdżowe. I taki tip ode mnie: jeśli kiedykolwiek w Polsce dostaniesz prawdziwe drożdżowe ciasto, koniecznie spróbuj je z masłem, wtedy smakuje wyśmienicie!

Jeśli któreś z tych dań cię zaskoczyło, daj nam znać w komentarzu. Jeśli coś w twoim kraju jest zbliżone do tego, co ja ci przedstawiłam, również podziel się z nami tą informacją.

To by było na tyle dzisiaj. Mam nadzieję, że ci się podobało i jeśli tak, to zostaw łapkę w górę, zasubskrybuj również nasz kanał, tak abyś nie ominął żadnego kolejnego odcinka i koniecznie sprawdź te, które już pojawiły się na naszym kanale. A my widzimy się już niebawem. Do zobaczenia, cześć!

Szkoła językowa Skrivanek oferuje szereg kursów językowych – indywidualnych i dla firm. Osoby zainteresowane kulturą Ameryki Łacińskiej serdecznie zapraszamy na nasz kurs hiszpańskiego. Z pewnością przyniesie dobre efekty.

chatsimple