Mandarynka

mandarynka, odchudzanie mandarynki, cukrzyca mandarynki
mandarynka, odchudzanie mandarynki, cukrzyca mandarynki

Zapach tego słodko-kwaskowego owocu o jaskrawopomarańczowym kolorze przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. W okolicach grudnia w polskich sklepach pojawiają się najbardziej soczyste mandarynki – prawdziwe bomby witaminowe.

Na pewno wiesz, jak wygląda i smakuje mandarynka, ale czy potrafisz powiedzieć coś więcej na temat tego owocu? Sprawdź swoją wiedzę!

Mandarynka – pochodzenie nazwy

Nazwa mandarynki pochodzi od dawnej nazwy afrykańskiej wyspy Mauritius – Mandary. Można się również spotkać z głosami, że swoje miano zyskała poprzez podobieństwo do jaskrawego koloru szat starożytnych chińskich dostojników – mandarynów.

Do języka polskiego mandarynka weszła za pośrednictwem francuskiego słowa mandarine. Pierwsze owoce pojawiły się w Europie w XIX wieku. Do Polski dotarły jednak dużo później, bo w latach 1963/64 (za: Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska). W okresie PRL-u były postrzegane jako dobro luksusowe.

Mandarynka w językach obcych

Młodsze siostry pomarańczy brzmią podobnie w wielu językach obcych. Poznaj nowe słowa – łatwo będzie Ci je zapamiętać!

  • Angielski – tangerine
  • Niemiecki – Mandarine
  • Francuski – mandarine
  • Hiszpański – mandarina
  • Włoski – mandarino
  • Portugalski – tangerina
  • Rosyjski – мандарин (mandarin)
  • Ukraiński – мандарин (mandaryn)
  • Białoruski – мандарын (mandaryn)
  • Czeski – mandarinka
  • Słowacki – mandarínka
  • Niderlandzki – mandarijn
  • Szwedzki – mandarin
  • Norweski – mandarin
  • Duński – mandarin
  • Fiński – mandariini
  • Chorwacki – mandarina
  • Serbski – мандарина (mandarina)
  • Bułgarski – мандарина (mandarina)
  • Grecki – μανταρίνι (mandaríni)
  • Turecki – mandalina
  • Arabski – يوسفي (yusufi)
  • Hebrajski – קלמנטינה (klementina)
  • Chiński – 桔子 (júzi)
  • Japoński – みかん (mikan)
  • Koreański – 귤 (gyul)
  • Hindi – संतरा (santara)
  • Perski – نارنجی (nāranji)
  • Węgierski – mandarin
jeden owoc – od innych owoców cytrusowych różnią się
rozwojem chorób oczu i procesów zachodzących
w tym cukry proste

Ciekawostki o mandarynkach

Istnieje kilka odmian mandarynek, m.in. tangerynka (pokryta luźną skórką, cierpka w smaku, z dużą ilością pestek), klementynka (połączenie gorzkiej pomarańczy z mandarynką), tangela (skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem; wyróżnia się gorzkim posmakiem) i satsuma (nie ma pestek, może być uprawiana w chłodniejszym klimacie niż tropikalny).

Mandarynka jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia organizm i chroni go przed chorobami. Ta substancja to również silny przeciwutleniacz – odpowiada za zahamowanie namnażania się wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się komórek ciała.

W aromatycznym miąższu mandarynki nie ma wielu kalorii – w 100 g są to zaledwie 53 kalorie. To czyni ją świetną przekąską lub deserem; zwłaszcza w okresie zimowym. Owoc pomaga zwalczać otyłość i zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń.

Mandarynka pozytywnie wpływa na budowę kości i zębów dzięki wysokiej zawartości witaminy A. Poprawia również kondycję skóry, chroniąc ją przed promieniami UV.

Mandarynki rosną na drzewach. Można je uprawiać również w doniczkach. Kwiaty tej rośliny są białe i różowe. Jej zapach jest bardzo intensywny.

Czym się różni mandarynka od klementynki?

Mandarynki i klementynki to blisko spokrewnione owoce cytrusowe. Na pierwszy rzut oka mogą wydawać się bardzo podobne, ale gdy się im przyjrzysz (i spróbujesz), zauważysz różnice w wyglądzie i smaku.

Klementynki pochodzą z Algierii. Są owocem stworzonym przez misjonarza Marie-Clément Rodiera. Charakteryzują się bardziej kulistym kształtem w porównaniu z mandarynkami, mają błyszczącą skórkę, mniejsze pory oraz nie zawierają nasion. Są również łatwiejsze do obierania. Mandarynki pochodzą z innego kontynentu – południowej Azji. Mają nieco spłaszczony kształt. Są nieco słodsze od klementynek.

Oba owoce są bogatym źródłem składników odżywczych, w tym witaminy C i A. Ich spożywanie wspomaga układ odpornościowy. Niewielka zawartość kalorii sprawia, że są doskonałą przekąską.

Kaczki mandarynki

Kaczka mandarynka to jeden z najbardziej kolorowych i efektownych ptaków wodnych na świecie. Gatunek pochodzi z Azji Wschodniej, ale jego przedstawicieli można spotkać także w innych regionach.

Samiec mandarynki wyróżnia się jaskrawym, wielobarwnym upierzeniem. Samica jest bardziej stonowana kolorystycznie. W jej ubarwieniu dominują odcienie brązu i szarości.

Kaczki mandarynki są znane ze swojej gracji w locie i umiejętności pływania. W środowisku naturalnym preferują gęsto zarośnięte stawy i jeziora, gdzie znajdują schronienie przed drapieżnikami. Są ptakami monogamicznymi.

Jedzenie mandarynek a nauka języków obcych

Jedzenie mandarynek, podobnie jak innych owoców bogatych w witaminy i składniki odżywcze, korzystanie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Dobre odżywianie wspiera zdolność koncentracji i pamięć, co pomaga w nauce języków obcych. Regularne spożywanie owoców i warzyw przyczynia się również do poprawy nastroju, zwiększając motywację.

Zdjęcia znajdujące się w tekście zostały wygenerowane przy pomocy AI.

chatsimple